Wat is zijn de verschillen tussen sushi, maki, sashimi en nigiri?

Als je voor het eerst naar Yutakana of een ander wok restaurant in Waalwijk gaat, is alles wat op de menukaart staat abra cadabra. Er zijn zoveel verschillende soorten sushi en termen die gebruikt worden door sushi restaurants. Buiten sushi zegt maki, temaki, sakhimi en nigiri je waarschijnlijk allemaal niks. Benieuwd naar de verschillen? Wij leggen die graag voor je uit.

Sushi 

Van sushi hebben de meeste Nederlanders wel gehoord. Het is de verzamelnaam voor alle verschillende soorten sushi. Bestel je sushi in een restaurant, dan krijg je rijst gemengd met rijstazijn en rauwe vis. Daarom zit zeewier wat in de sushi barren nori wordt genoemd. Het rijst dat gebruikt wordt bij sushi is groter, dikker en doordat het gemengd wordt met rijstazijn ook kleveriger dan rijst uit de supermarkt.

Maki

Maki de gerolde sushi. Het ingrediënt zit middenin de rol, meestal vis. Daaromheen zit de rijst die het geheel bij elkaar houdt. Om de rijst zit dan nog nori. Nori is erg smaakvol in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Bij Maki wordt er onderscheid gemaakt tussen: hosomaki dat is een dunne rol, futomaki een dunne rol, temaki een hand rol in de vorm van een puntzak en uramaki of uramaki. Daar zit het zeewier en wellicht avocado in het midden. 

Nigiri

Nigiri in het Nederlands staat het voor knijp sushi. De vorm van de sushi is ovaal en past in de handpalm. Bij Nigiri worden verse ingrediënten gebruikt zoals zalm, tonijn of omelet. 

sashimi

Hierbij wordt geen rijst gebruikt als ingrediënt in tegenstelling tot alle andere sushi. Het wordt bereidt met verse of rauwe vis en schelpdieren. Sashimi wordt altijd met stokjes gegeten, wat bij de andere sushi ook vaak gedaan wordt alleen niet verplicht is. 

Yutakana

Ben je wat wijzer geworden over sushi, maki, sashimi en yutakana en wordt het eens tijd om ervan te proeven? Ga naar Yutakana voor de lekkerste gerechten.